Nyhetsbrev/kallelse

Wilhelm Peterson-Berger Sällskapet

Sällskapets höge beskyddare H. M. Konung Carl XVI Gustaf


Sommarbrev

6 juli 2022


Kära Peterson-Berger-beundrare! Kära musikvänner!Längtan heter min arvedel,

slottet i saknadens dalar...          Känns raderna igen? Omisskännligen PB:s hovpoet Erik Axel Karlfeldt och till - enligt mitt tycke - PB:s VACKRASTE sång. Den melodik och harmonik han utvecklar där är av högsta klass. Jag har själv sjungit den många gånger och kommer även att göra detta i Dalarna i Floda kyrka den 7 augusti, där jag skall hylla Hugo Alfvén, som i år kan fira 150-årsjubileum av sin födelse. Herrar Peterson-Berger och Alfvén var inte goda vänner, men vad gör väl det? Bägge har sina stora kvalitéer och framför allt att de är ihågkomna efter 150 år, man pratar om dem och deras musik spelas.


          Kära musikvänner! Jag hoppas ni mår bra i sommarvärmen och framför allt att ni är friska! Detta brev blir ganska kort, men ni vet väl att det även i år är ett PB-år: 80 år sedan Peterson-Berger avled den 3 december 1942, och detta skall vi minnas med en vacker Minneskonsert i den Norska kyrkan just på hans dödsdag. Där kommer vi att få höra en underbar mezzo, Maria Forsström, som kommer att sjunga PB-sånger samt en mezzoaria ur operan Ran. Samtidigt kommer en av våra veteraner i Sällskapet, Joakim Tillman, att berätta om just operan Ran och det partiturfel som förekommer där. Mer om detta i Höstbrevet som skickas ut i oktober i god tid före Höstmötet.


          Två av våra avhållna medlemmar har lämnat jordelivet: dirigenten Michail Jurowski, hederledamot sedan många år, och som prisade PB genom att spela in samtliga symfonier, fem till antalet och fyra med Norrköpings Symfoniorkester. Även vår mångårige ledamot, kantorn på Stora Sköndal, musikdirektör Lennart Stripple, har avlidit i en ålder av 94 år. Jag fick ett fint kort av hans dotter som berättade hur glad hennes pappa varit att få tillhöra vårt Sällskap. Sådant värmer. Lennarts svärmor, den kända sopranen Kerstin Torlind, har oförglömligt sjungit sopransolot i Brahms' Ein deutsches Requiem under ingen mindre än Wilhelm Furtwängler i Konserthuset 1942! Hon var även sångpedagog på Musikhögskolan och följde noga min utveckling.


          Som ni ser så medsänder jag blankett för Er som inte har mail och för att påminna om ÅRSAVGIFTEN som är som vanligt 250 kr för singel och 350 kr för äkta par. Plusgirokontot är 34 48 22-2.


          Till slut vill jag bara påminna om att Wilhelm Peterson-Berger Stiftelsen anordnar Frösö Musikdagar på Sommarhagen den 6-7 augusti och 22 september. Mer information om detta evenemang finner du här.


          Med dessa rader önskar jag eder alla en fortsatt skön sommar och på återseende på Höstmötet den 3 december. Som vanligt: HÅLL KONSTENS FANA HÖGT!


Eder som alltid tillgivna,Siv Wennberg