Nyhetsbrev/kallelse

Wilhelm Peterson-Berger Sällskapet

Sällskapets höge beskyddare Hans Majestät Konung Carl XVI Gustaf


Höstbrev

1 november 2021


Kära Peterson-Berger-beundrare! Kära musikvänner!”Bland skogens höga furustammar, där har vi byggt vår egen kammar”...


Dessa dramatiska rader tillhör denna gång EJ Karlfeldt, men väl en driftig kvinna vid namn Wendela Hebbe, Sveriges första kvinnliga journalist och mor till den kända Signe Hebbe, sångerska och berömd teaterpedagog. Denna sång ingår i P-B:s underbara "Fyra visor i svensk folkton". Som den store SÅNG-tonsättare som han är så har han sådan subtil känsla för textens valörer.


TÄNK att så många kom till Årsmötet den 15 september och att det blev en sådan härlig och varm stämning. Flera av er hade jag inte sett på åtskilliga år! Vår senaste sammankomst var Höstmötet 2019. Men nu tar vi nya friska tag. Som många säkert vet så är det nästa år 80 år sedan P-B avled den 3 december 1942. Då skall vi ha en fin och stämningsfull konsert i Norska kyrkan. Men nu först stundar vårt Höstmöte som äger rum i den Norska kyrkan lördagen den 4 december klockan 16.


Vi startar först med mötet, sedan vill nog många ha kaffe och härliga bullar samt mina P-B-kakor. Vi sträcker på våra ben och sätter oss för att lyssna till två av våra senaste medlemmar, operasångerskan RITA SAXMARK och pianisten STEFAN YDEFELDT. De kommer att bjuda på ett digert och mycket INTRESSANT P-B-program: kända sånger samt (för mig) okända saker med texter av Nietzsche och Goethe. Apropå sångare: jag hoppas ni INTE missade vår stora sopran idag, ryskan ANNA NETREBKO, som gav en OFÖRGLÖMLIG konsert på Konserthuset i mitten av oktober, med mycken rysk musik men även Richard Strauss, Puccini och annat. Begåvad med en sällsynt vacker röst, hisnande teknik (inget vibrato), tjusigt framträdande och flotta klänningar går denna kväll till historien i Konserthuset som en av de stora kvällarna för mig och många andra! Netrebko fick mottaga POLARPRISET 2019, men det kunde delas ut först nu.


Som vanligt till Höstmötet så vill vi att ni anmäler er till e-mail asa.bergelin@gmail.com senast någon vecka innan och betalar entrén på 250 kronor till Plusgirokonto 34 48 22 - 2 för kaffe och härligt kaffebröd!


Nästa år firar jag 50 år av min debut på Stockholmsoperan (17 februari 1972) som Sieglinde i "Valkyrian"  mot Birgit Nilsson. Det blir en jubileumskonsert, förmodligen på Confidencen, där jag garanterat kommer att sjunga P-B. Redan i augusti i år var det 50 år sedan jag vann första pris i den stora nordiska sångtävlingen i Helsingfors (första pris i damklassen), en tävling arrangerad av de nordiska radiobolagen samt Föreningen Norden. Ni som åhörde och SÅG den magnifika "TURANDOT" ifrån Verona på TV åhörde sopranen som kreerade titelrollen så makalöst bra "In questa reggia". Den arian vann jag "nästan" alla sångtävlingar med för 50 år sedan. Och uppsättningen - tänk att man kan få SE sådana uppsättningar nuförtiden, men så var den också signerad mästaren Franco Zeffirelli. Jag tackar och bugar!


Alltså: jag och min underbara styrelse hoppas på att få se er lördagen den 4 december klockan 16. Anmäl er någon vecka innan till Åsa Bergelin (se ovan). Plats: Norska kyrkan på Söder (Stigbergsgatan 24).Varmt välkomna, och som alltid: Håll konstens fana högt!


Er som alltid tillgivna ordförande


Siv Wennberg