Nyhetsbrev/kallelse

WPBS

På denna sida anslås kallelser till möten samt info om aktiviteter

som relaterar till Sällskapets verksamhet.

SOMMARBREV

 

Wilhelm Peterson-Berger 150 år!

 

Kära Peterson-Berger-beundrare! Kära musikvänner!

 

"Bland myrten och jasminer gingo vi i ljuva drömmar..."

 

Tenoren Fredrik Hellgren från Solveig Faringers masterclass gav oss på konserten i Norska kyrkan i mars en fullödig tolkning ur P-B:s underbara sångcykel "En kärlekssaga", text av Günther Walling, översättning av P-B själv. Sångarna fick en stor inblick i detta att sjunga romanser, inte minst ur vår nordiska sångskatt.

 

Själv gör jag vad jag kan för att "få ut" P-B:s sånger. Nu senast i en överfylld Mariakyrka i Sigtuna (från 1247). Folk älskar att höra om P-B som tonsättare och kulturpersonlighet. I början av sommaren gästade jag Schymbergsstiftelsen på Alnö och gav konsert i den vackra Sköns kyrka. Senare i sommar väntar bland andra Tyresö kyrka.

 

Den 7 juni gav Marinens musikkår en utmärkt P-B-konsert i Grünewaldsalen i Stockholms Konserthus. Fullt hus. Dirigenten Andreas Hanson berättade fängslande om P-B:s musik och liv. Barytonen Fredrik Zetterström sjöng "Sång efter skördeanden" och "Böljebyvals". Det var spännande att få höra P-B:s symfoni nr 4, "Holmia", med blåsorkester fast man saknade förstås stråkarna!

 

Den 27 november ska vi ha en Minneskonsert, tillika Höstmöte, för P-B i Norska kyrkan. Hans dödsdag är ju den 3 december, men kyrkan var då inte tillgänglig. I mitt höstbrev kommer mer om våra aktiviteter innan P-B-året är till ända. Nästa gång P-B hamnar i fokus blir 2042. Då är det 100 år sedan han avled.

 

Som bekant har vår avhållne medlem hovsångaren Nicolai Gedda avlidit. Han avled 91 år gammal den 8 januari i Tolochenaz i Schweiz. Gedda, en av 1900-talets största tenorer, hade en osannolikt stor karriär med över 200 skivinspelningar mot sopranlegendarer som Maria Callas, Elisabeth Schwarzkopf, Victoria de los Angeles, Montserrat Caballé, Mirella Freni, och inte minst vår egen Birgit Nilsson. Själv fick jag äran att sjunga mitt livs första Amelia i "Maskeradbalen" på Operan 1985 mot Gedda. I föreställningen medverkade ytterligare två av våra medlemmar: Loa Falkman som greve Holberg och Ann-Christin Biel som pagen Oscar. Direktsändning i TV med kungaparet närvarande. Finns nu på CD påpassligt utgiven av Sterlings till Geddas 90-årsdag.

 

Jag önskar er alla en skön sommar med mängder av vacker musik att bli lycklig av.

 

HÅLL KONSTENS FANA HÖGT!

 

Er tillgivna

 

 

 

 

Siv Wennberg

 

PS: Vi är i trängande behov av en ny KASSÖR. Ett intressant och inte särskilt betungande uppdrag som ger god insyn i Sällskapets aktiviteter. Snälla, hör av dig till valberedningens ordförande Erik Alexander Carlenstolpe på telefon 08-716 72 55.

KONTAKT

Ordf. Siv Wennberg, hovsångerska

Odengatan 32, 1 tr.

113 51 STOCKHOLM

Tel. 08-612 32 35

Email: info@peterson-bergersallskapet.se

WEBMASTER

Peter Möller

Rådhusgatan 110 A

831 45 ÖSTERSUND

Tel. 070-556 59 33

Email: pe.mller49@gmail.com