Nyhetsbrev/kallelse

WPBS

På denna sida anslås kallelser till möten samt info om aktiviteter

som relaterar till Sällskapets verksamhet.

HÖSTBREV 11 OKTOBER 2018


Kära P.B-vänner!”Dina ögon äro eldar och min själ är beck och kåda,

vänd dig från mig, förr’n jag tändes som en mila innantill...”Dessa hetlevrade och passionerade rader tillskrives vår store ”hovpoet” och. P.B:s ”tvillingsjäl”inom poesin: Erik-Axel Karlfeldt! Jag tänkte, att efter denna rekordvarma sommar och innan den riktiga hösten träder in, så kan ni minnas sommaren 2018 som en HET sommar, både till kropp och själ. Självklart har ni även lyssnat till vacker musik både i slott och koja.


Det har varit ett intensivt år för mig med konserter i många kyrkor med EMIL SJÖGREN, årets tonsättare i år. Det är i år 100 år sedan han avled. Jag vet att P.B. satte honom MYCKET HÖGT, inte minst hans sånger. Fullsatta kyrkor överallt, inte minst i hans och även min kyrka: Sankt Johannes, som gjort en stor ”drive” för sin mest berömde kyrkomusiker någonsin. Sämre gick det i Franska kyrkan, där Sjögren även var verksam under 1880-talet. Men där fanns ingen annonsering, därav publikbortfallet.


Jag är mycket stolt att jag fått genomföra detta. Vi nutidsmänniskor, som anser att KONST är viktigt för människan, vi har ett enormt ansvar att berätta för våra medmänniskor om våra stora tonsättare, författare, målare; ja, musiker överlag. Vid alla konserter som jag ger så berättar jag ALLTID om mitt ordförandeskap för Peterson-Bergersällskapet och därmed ger jag min bild av en av våra stora och mest betydande tonsättare och kulturpersonligheter. Han finns på många sätt med i den svenska folksjälen. Sämre är det dessvärre med Emil Sjögren som inte alls har samma självklara plats i människors medvetande. Men i sommar vid mina konserter, efter att de hört hans otroligt VACKRA sånger, så är publiken förstummad.


Ett Sjögren-symposium kommer att hållas på ”Gamla Ackis” vid Nybroplan den 23 oktober. Jag kommer att närvara och samtidigt fråga varför inte Musikaliska Akademien hade något symposium över P.B:s tonkonst 2017 vid hans 150-årsdag? Egentligen borde vi alla tonsättarsällskap i Sverige: P.B, Alfvén, Sjögren och Stenhammarsällskapen träffas regelbundet och utbyta tankar och åsikter. Vad tycker ni om detta, kära medlemmar? Vi skall ta upp detta på Höstmötet som äger rum fredagen den 9 november 2018 kl.18 i Katarina Kyrksal (Högbergsgatan 15). Vi får höra förstklassig sång av operasångerskan Lena Hoel, som bjuder på både kända och mindre kända PB-örhängen. Lena var engagerad vid Stockholmsoperan under många år och kreerade många stora roller och vi sjöng tillsammans bland annat i Maskeradbalen, Fidelio och Aniara, där hon sjöng en hisnande ”Poetissa”, en roll som skrevs för Hovsångerskan Margareta Hallin 1959. Vid flygeln Anders Wadenberg.


Vi måste även ha något i våra strupar så vi äter en underbar pastasallad med bröd och smör, Ramlösa och kaffe och självklart min P-B-kaka! Allt till det facila priset av 185 svenska kronor. Katarina Catering vill ha antalet som kommer SENAST FREDAGEN den 2 NOVEMBER. Missa inte detta! Jag vet att många av er har e-post och vår kassör Åsa Bergelin är så TACKSAM om ni skickar er mejladress till henne: asa.bergelin@gmail.com. Annars går det bra för oss ”gamla dinosaurier”(som jag själv tillhör!), att skicka in summan 185 kronor till vårt Pluskonto: 34 48 22-2 senast 2 november. Glöm inte att ange ert namn!


Efter kaffet får vi träffa Bo Magnusson, gift med Eva som sjöng på vårt årsmöte, då han skall berätta om sin kärlek till operetten! Han kommer även att på en projektor visa en liten del av ett anförande som han höll i Stockholm. Bo är känd som en stridbar debattör som i likhet med undertecknad blir topp tunnor rasande över ”förfallet” både inom operan och teatern. Operetten finns ju inte kvar längre efter Annelie Kinnunens bortgång 2010. Måtte den komma tillbaka med en RIKTIG REGISSÖR! Bo är också presentatör på Karlbergs slottskonserter och driver med stor framgång Radio Viking, där han spelar härlig underhållningsmusik och presenterar kända artister under titeln ”Plats på scen”.


Detta kan bli en underbar kväll och jag tror mig veta att P.B. kommer att le sin himmel! Jag och Bo kommer även att samtala lite om detta ”skräp”, som omger oss idag och där så många bara rycker på axlarna: ”Det är så här idag”…


Till sist. Jag har skrivit ett brev till Anders Walls stiftelser den 27 september 2018 och ansökt om bidrag för SOMMARHAGEN. Brevet finns att läsa här.


Som vanligt, håll konstens fana högt!


Er som alltid tillgivna

Siv Wennberg


P.S.

Ni som ännu inte betalt årsavgiften för 2018 kommer att få en röd punkt på etiketten när ni får ert höstbrev! Kassören låter hälsa att hon vill att ni helst betalar årsavgiften för 2019 först när det nya året har inträtt.

D.S.

KONTAKT

Ordf. Siv Wennberg, hovsångerska

Odengatan 32, 1 tr.

113 51 STOCKHOLM

Tel.  08-612 32 35

Email: info@peterson-bergersallskapet.se

WEBMASTER

Peter Möller

Rådhusgatan 110 A

831 45 ÖSTERSUND

Tel.  070-556 59 33

Email: pe.mller49@gmail.com