Nyhetsbrev/kallelse

WPBS

På denna sida anslås kallelser till möten samt info om aktiviteter

som relaterar till Sällskapets verksamhet.

SOMMARBREV 4/7 2018

 

Kära Peterson-Berger-beundrare! Kära musikvänner!

 

 

Vackra Maj i Munga, fjärran stråkar sjunga,

fjärran stråkar ropa dig till dansen och de unga.

Jag är Höst i Gaga, hör du vinden draga

lång och enslig aftonstig, det är min vandringssaga.

 

 

Kära Vänner, jag tänkte ni kunde få en sommarfläkt i denna ljuva sommartid med just några diktrader ifrån PB:s hovpoet Erik-Axel Karlfeldt, sprungna ur hans diktsamling Fridolins Lustgård häfte nr 2, som utkom i början av förra seklet. Dessa rader som sedermera PB satte i toner. Vilken fulländad konstnärsduo!

 

Så står vi åter inför en ny säsong sedan starten av Sällskapet 1950, år 2020 skall vi självklart fira våra 70 år.

 

Jag hoppas ni alla kunnat njuta av vår fantastiska vår, speciellt maj månad, den varmaste på över 100 år, samt att ni njutit av mycket vacker musik.

 

Sällskapet har fått en ny sekreterare, Anouchka Mukherjee, samt ny kassör, Åsa Bergelin. De arbetar sig nu in i sina arbetsuppgifter och den gode Ulf Palmqvist, vår avgående kassör, har bistått Åsa med vårt dataprogram som måste överföras till hennes dator.

 

Som jag berättade vid jultid så har PB:s Frösöblomster nu kommit ut i Japan! Vilken ära och jag har skrivit ett förord som finns översatt till engelska på vår hemsida. I nothäftet finns min text översatt till japanska. Jag hade glädjen i sommar att få möta rektorn vid Östermalms Enskilda Musikskola, Sonoko Kase, en förtjusande kvinna, som tagit initiativet till denna utgivning i Japan.

 

Vid vårt senaste styrelsemöte fick vi besök av Maria Nyberg-Ståhl från Peterson-Bergerstiftelsen i Östersund. Hon berättade om Sommarhagen och dess situation just nu. Östersunds stad skänker 130 000 kronor per år för underhåll och Maria har också skickat mig en lista på vad som behöver göras däruppe. Jag tänker i början av hösten undersöka möjligheterna med Anders Walls stiftelse och då skicka med hennes lista. Alla bidrag stora som små är välkomna. Peterson-Bergers vackra Sommarhagen är ju ett mycket lämpligt sommarmål att besöka. Det är öppet alla dagar 11:00-17:00 till och med den 20 augusti. Det gäller museet såväl som caféet. Maria berättade också om Sommarhagens aktiviteter denna sommar. Den 10-12 augusti hålls Musikdagar på Sommarhagen:

 

Fredag 10 /8 kl. 18:00: Balsam

Lördag 11/8 kl. 12:00: Stefan Vidmark

Lördag 11/8 kl. 18:00: Opera Jemt

Söndag 12/8 kl. 12:00: John-Erik Elebys kammarkör

Söndag 12/8 kl. 18:00: Trio Quinta & Lena Moén

 

Mer information om Sommarhagen finns på deras hemsida sommarhagen.com. Besök gärna några av dessa evenemang. För mig var det ett minne för livet när jag 1970 fick framträda på Sommarhagen tillsammans med Jan Eyron med sånger av PB, Sjögren och Grieg, hans underbara Haugtussa-sånger!

 

Många har idag e-post och kassören hälsar att hon är tacksam om ni meddelar er mailadress till henne på mailadressen asa.bergelin@gmail.com. Flera ur styrelsen kommer att hjälpas åt att skicka ut våra brev. Detta som Ulf Palmqvist gjorde helt ensam tidigare.

 

Ni som älskar PB:s sånger bör också älska Emil Sjögrens sånger och varmt välkomna till Trollbäckens kyrka den 5 augusti kl. 18:00, Johannes kyrka den 8 september kl. 16:00 samt till Franska kyrkan den 6 oktober kl. 15:00. Jag och Anouchka gör ett Sjögren och Wagner-program, dessa två två sistnämnda kyrkor var ju Sjögrens egna. I Johannes kyrka sitter vår egen organist Sigvard Selinus vid flygeln. Det kommer att stå en del om detta i kyrkans församlingsblad som utkommer i augusti. PB var som ni vet en stor beundrare av Sjögren. Glöm inte heller andra jubilarer detta år.Det är 100 år sedan Claude Debussy avled (25 mars 1918) samt 100 år sedan dirigenterna Leonard Bernstein och Stig Westerberg föddes samt körnestorn Eric Ericson!

 

Till slut måste jag få kommentera den bedrövliga s.k. Hyllningskonserten i TV till Birgit Nilssons 100-årsdag. Jag blev uppringd av många som tyckte det var ett skämt att hylla operahistoriens största dramatiska sopran, som jag tycker, på detta usla sätt.När man vet vad Birgit tyckte om stora vibraton så var det än värre. Varenda sopran denna kväll pressade sina röster så Birgit måste vända sig i sin grav. Vi är många som är glada att Birgit slapp höra detta! Eftersom våra kritiker idag inte verkar höra detta som förr i världen var en dödssynd så hade en kritiker som Wilhelm Peterson-Berger behövts och ställt frågan: "Vad i himmelens namn håller ni på med?"

 

Håll konstens fana högt! Vi ses på Höstmötet i november; brev kommer i slutet av oktober!

 

Fortsatt skön sommar!

 

Er som alltid tillgivna

 

 

 

 

Siv Wennberg

KONTAKT

Ordf. Siv Wennberg, hovsångerska

Odengatan 32, 1 tr.

113 51 STOCKHOLM

Tel. 08-612 32 35

Email: info@peterson-bergersallskapet.se

WEBMASTER

Peter Möller

Rådhusgatan 110 A

831 45 ÖSTERSUND

Tel. 070-556 59 33

Email: pe.mller49@gmail.com