Nyhetsbrev/kallelse

WPBS

På denna sida anslås kallelser till möten samt info om aktiviteter

som relaterar till Sällskapets verksamhet.

VÅRBREV 15/2 2018

 

Kära Peterson-Berger-beundrare! Kära musikvänner!

 

Först: En God fortsättning och Ett gott nytt PB-år önskar jag er alla!

 

 

"Låt mig få dansa! Livet är min syster. Dansa genom hagen hela långa dagen. Låt mig få dansa, dansa vart mig lyster. Livet är ett jublande äventyr!" Tänk att få börja det nya året med en "Herrskapstrall" signerad av PB själv! Ursprungligen en schottis "förfinad" och skriven för piano 1883, tryckt 1906. Sedermera med text av Rune Lindström. På "Tio i topp" 1963 och på "Svensktoppen" 1968 lanserad av ingen mindre än hovsångerskan Alice Babs! Denna härliga trall och andra vackra PB-sånger får vi avnjuta på årsmötet framförda av konsertsångerskan Eva Magnusson, en veteran inom operettens värld med över 2.500 föreställningar bakom sig. Vid flygeln Anders Wadenberg.

 

Kära vänner! Har vi inte haft ett alldeles underbart PB-år? 2017 kommer att gå till sällskapets 67-åriga historia som ett bland de mest aktiva och intensiva åren någonsin: två fantastiska konserter i Norska kyrkan den 27 februari till PB:s 150-åriga födelsedag och den 27 november en vacker minneskonsert till hans 75-åriga dödsdag. Mycket PB-musik har bjudits detta år. Själv har jag framfört många sånger i flera kyrkor, alltid med stort tack från publiken. Operan gav i årets början ett konsertant framförande av "Adils och Elisiv". PB:s musik har ofta spelats vid olika konserter landet runt och flitigt i Sveriges Radio. Hedrande, tycker jag. Vi ska inte heller glömma operasångerskan Solveig Faringers masterclass, som ville inspirera unga sångare att sjunga mer romanser.

 

Men nu går vi vidare. Som många vet är 2018 ett Emil Sjögren-år. Han avled den 1 mars 1918. PB själv satte Emil Sjögren mycket högt, inte minst för hans sånger. Vid konserten i januari en nästan fullsatt Katarina kyrka presenterade Sjögren-Sällskapets ordförande Anders Edling en bok om tonsättaren. Lördagen den 8 september ger jag en hyllningskonsert i Sjögrens kyrka, Johannes kyrka i Stockholm, tillika "min" kyrka sedan nästan 50 år. Här var Sjögren organist 1891-1918. Han föddes 1853 och var alltså 14 år äldre än PB.

 

PB populär i Japan! Rektorn vid Östermalms musikskola, Sonoko Kase, kommer att ge ut PB:s samtliga Frösöblomster i Japan. Detta enligt biträdande rektorn Ulf Lindahl som jag träffade vid vår konsert den 27 november. "Just den typiska svenska/skandinaviska tonen vill han förmedla till människor med öppet sinnelag för musik. Den nordiska melankolin och därmed vårt sinnelag attraherar folk i alla åldrar i hela världen" (Min formulering i ett förord till utgåvan).

 

Kallelse till årsmöte

 

Traditionellt årsmöte i Wilhelm Peterson-Berger Sällskapet hålls i år fredagen den 23 mars i Katarina kyrksal, Högbergsgatan 15, Stockholm (karta).

 

Tid: 18:00.

 

Pris: 180:-. Betalas in senast den 16 mars till Plusgirokonto 34 48 22-2. Ni som ännu inte betalat medlemsavgiften för 2018: gör det på samma gång (enskild medlem 250:-, medlemspar 350:-).

 

Program: Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Sång av Eva Magnusson enligt ovan. Om Sommarhagen och dess framtid berättar Maria Nyberg-Ståhl (Stiftelsens representant i PB Sällskapets styrelse).

 

Förtäring vid mötet: Pastasallad, smör och bröd, lättöl/vatten, kaffe och PB-kaka.

 

Vid mötet skall vi också avtacka "veterankassören" sedan 18 år tillbaka, Ulf Palmqvist, samt vår sekreterare sedan 2014, Anna-Lisa Eriksson.

 

VÄL MÖTT PÅ ÅRSMÖTET!

 

 

Musikaliska hälsningar

Tillgivna

 

 

 

 

Siv Wennberg

 

PS. Det är nu länge sedan vi hade en medlemsförteckning. Eftersom portot snart når smärtgränsen är det smartast att sända ut den via nätet. Jag vet att de flesta har möjlighet att ta emot e-post, men mycket få har meddelat oss sin e-postadress. Gör slag i saken och skicka ett meddelande till ulf.se.palmqvist@telia.com så sänder jag en dagsaktuell matrikel. Vi sparar porto, papper och tryckkostnader!

KONTAKT

Ordf. Siv Wennberg, hovsångerska

Odengatan 32, 1 tr.

113 51 STOCKHOLM

Tel. 08-612 32 35

Email: info@peterson-bergersallskapet.se

WEBMASTER

Peter Möller

Rådhusgatan 110 A

831 45 ÖSTERSUND

Tel. 070-556 59 33

Email: pe.mller49@gmail.com